Forbrugslån og ÅOP

Er du interesseret i at optage et lån, som ikke partout skal gå til noget bestemt? Så er det et forbrugslån, du skal overveje. Denne type lån kigger vi nærmere på lige her.

Store og små forbrugslån

Det er i virkeligheden svært at tale om forbrugslån under ét, da der er utrolig stor forskel på forskellige forbrugslån. Det skyldes, at de beløbsmæssigt går lige fra 1.000 til 600.000 kroner. De mindste forbrugslån kaldes som regel minilån eller hurtiglån, fordi de kan optages i en fart og typisk kun er på et par tusinde kroner.

Uanset størrelsen på lånet er fællesnævneren, at et forbrugslån ikke er øremærket noget bestemt. Det vil sige, at i modsætning til med et huslån eller et billån, så behøver du ikke at redegøre for, hvad pengene skal bruges til for at optage et forbrugslån. Om du vil bruge dem på biografture eller på at renovere huset, er i og for sig sagen underordnet.

Find det billigste forbrugslån

Uanset størrelsen på lånet, er det nogenlunde de samme ting, du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil finde et billigt forbrugslån. For eksempel skal du naturligvis kigge på lånets rente. Det gælder, uanset hvilken type lån du gerne vil optage. Du kan dog ikke nøjes med at kigge på renten, for der er altid forskellige gebyrer på et lån også. Det vil sige, at en lav rente ikke nødvendigvis er lig med et billigt lån – eller omvendt.

Derfor er det også en god idé at kigge på ÅOP for lånet, da denne værdi giver et mere nuanceret billede af, hvad forskellige lån kommer til at koste dig. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og i dette tal indgår både renter og gebyrer. Her er det dog værd at nævne, at nogle lån – især minilån – ganske enkelt ikke er lavet til at skulle strække sig over mere end nogle måneder. Er dét tilfældet, vil ÅOP altid virke utrolig høj, og den er derfor ikke altid fuldkommen retvisende.

Find et lån, der giver mening for dig

Der er altså forskellige ting, du bør kigge på, hvis du gerne vil finde et billigt lån. Uanset renter, gebyrer og ÅOP, kan du dog altid være sikker på, at det billigste lån er det lån, der matcher din økonomiske situation. Et lån bliver nemlig rigtig dyrt, hvis ikke man kan overholde sin låneaftale. Derfor skal du også sørge for at optage et lån, hvor du er sikker på, at du kan betale de månedlige afdrag tilbage. Misligholder du din låneaftale, skal du nemlig betale et gebyr.

Desuden skal du naturligvis kun låne en sum penge, som du har råd til at betale tilbage, og samtidig skal du også sørge for at optage et lån, som er stort nok i forhold til, hvad du har brug for. Det gælder nemlig, at det (stort set) altid er billigere at have ét større lån, end det er at skulle optage flere små. Sørg derfor for at overveje nøje, hvor meget du reelt set har brug for – og råd til – at låne.