Bogføring

I gamle dage bogførte man sine køb og salg i en kasseklade, enten løbende igennem dagen eller ved dagens afslutning. Herefter ville man stemme resultatet af disse tal med hvor mange penge der var i kassen. Stemte det hele overens, kunne man bogføre kladden, og starte på en ny dagen efter.
[wp_ad_camp_1]
Bogføring er således en registrering af alle aktiviteter i et givent firma, herunder primært køb og salg. Bogføringen foregår ved at der posteres en række køb og salg, som således bliver regnet sammen, og giver en omsætning, udgifter og et resultat. Herudover bogføres købs og salgsmoms som normalt er sat til 25% af de respektive køb og salg.

Momsregnskabet køres adskilt fra selve årsregnskabet, men skal bogføres samtidigt med køb og salg, da de knytter sig hertil. Kontoplaner, kundelister, lagerstyring, fakturering, aktiver og passiver, er alt sammen elementer som indgår i en given virksomheds bogføring.

I dag behøver man ikke sidde at lave sin bogføring i en kasseklade. Der findes mange forskellige regnskabsprogrammer, der hjælper iværksætteren med at få styr på regnskabet. Det er lidt et spørgsmål om temperament og hvad man lige har brug for.

Letmoms.dk er fx et regnskabsprogram i excel, hvor du laver din bogføring i et simpelt regneark. Det minder lidt om en gammeldags kasseklade, men omsætning, udgifter og moms bliver regnet ud for dig. Der findes også forskellige muligheder for at køre din bogføring online, hvor det hele er endnu mere automatiseret fx regnskabsprogrammet e-moms.dk, der henvender sig til små og mellemstore virksomheder.

3 Thoughts on “Bogføring

 1. Søren Korsholm on 24. september 2009 at 16:58 said:

  Dav Thomas.

  En rigtig god ide med dette site. Har netop mistet jobbet som tømrer for et par dage siden grundet arbejdsmangel i firmaet og går nu med tanker om at starte et tømrer/snedker firma sammen med en ligeledes nyledig kollega. Endvidere er efteruddannelse som energivejleder mm. i tankerne.
  Hvis nu vi får et SE-nr og åbner vores eget firma er det helt nødvendigt med en varebil til at vores tunge maskiner og værktøjer, hvordan er reglerne for det? Køb – brændstof- forsikringer- vægtafgift – reparationer osv. Vi ved jo godt at vi til en begyndelse selv må foretage de nødvendige investeringer til disse ting, hvad kan vi trække fra af dette ved årets slutning? Hvordan med afskrivningsregler på de ting/værktøjer og maskiner som vi arbejder med i vores fag? Hvad nu hvis investeringerne overstiger hvad der er til overs, hvor længe kan man tillade at en lille nystartet firma faktisk har et negativt tal på bundlinien?
  Håber du kan hjælpe med disse spørgsmål.
  Venlig hilsen
  Søren Korsholm
  Gammel Kirkevej 115,
  2770 Kastrup.
  Tlf. 28579068

 2. Thomas on 28. september 2009 at 15:17 said:

  Hej Søren,

  Det er en rigtig spændende idé at starte op selv!

  Alt I køber som skal anvendes udelukkende i firmaet kan i trække fra. Der er dog specielle regler for firmabiler som du kan læse om her http://www.tax.dk/pjecer/firmabil.htm

  I skal dog huske på at der er et straksafskrivnings maximum på ca 12000kr. Udgifter der overstiger dette, skal afskrives over flere år. Der er heller ikke moms på forsikringer og gebyrer, det skal man også lige være opmærksom på.

  Skat er fuldt ud indforstået med at det tager nogle år at få banket en overskudsgivende virksomhed op, så det tager de ikke så tungt. Ring evt og snak med dem på 72221818, de er rigtig gode rådgivere.

  Jeg sidder selv som administrator på regnskabsprogrammet e-moms.dk som du evt kan prøve af og se om det er noget for Jer. Det kan hjælpe Jer med at få styr på mange af de ting du spørger til.

  Alt mulig held og lykke herfra.

 3. Super site du har her. Det er godt med disse iværksætter blogs der kan hjælpe nye iværksættere godt på vej. Jeg kan også anbefale Amino blandt mange andre. Ligesom du kan tjekke siden startvækst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Post Navigation