Aktiehandel og aktiesparekonti: Kan det betale sig?

Aktiesparekonto er et relativt nyt koncept i Danmark. Denne type konto har inspiration fra vores nabo mod øst, Sverige, men virker den til det danske marked? Er der flere fordele end ulemper? Og vigtigst af alt: Kan man tjene på aktiehandel via en aktiesparekonto?

Introduktionen af aktiesparekontoen til dansk aktiehandel skulle gøre det nemmere for nye investorer at forsøge sig med at handle med aktier. Sidder du med en investor i maven, men er du ikke sikker på, hvordan du skal komme i gang? På nettet kan du finde en masse god undervisning omkring aktiehandel, og du kan læse informationsartikler helt gratis.

Helt grundlæggende tjener man mere på aktier, som er købt og solgt via en aktiesparekonto, fordi man betaler lavere skat af sin aktiehandel herigennem. Selve handlen med aktier forbliver dog den samme.

Aktiesparekontoen: Svensk idé på det danske marked

Så hvad er en aktiesparekonto? Ideen har den danske regering fået fra Sverige, og i Danmark har det været muligt at for alle og enhver at oprette denne type konto i deres bank siden 2018.

Det er selvfølgelig op til den enkelte bank at bestemme, hvor meget det skal koste deres kunder at have en aktiesparekonto hos dem, så holder du meget af aktiehandel, kan du altid shoppe rundt blandt flere banker for at finde det bedste sted.

Håbet med at indføre aktiesparekonti i Danmark var i første omgang at gøre det lettere og mere tillokkende for nye, mindre investorer at prøve kræfter med aktiehandel. Selvom denne type konto altså er tiltænkt nye investorer, kan den sagtens bruges af investorer, der har lidt mere erfaring med aktiehandel.

Tjen penge på lavere skat

Normalt beskattes gevinster fra aktiesalg med mellem 27 % og 42 %. Men har du solgt dine aktier via en aktiesparekonto, betaler du kun 17 % i skat. Altså er der noget af en forskel, hvis du handler meget med aktier, eller hvis du har en særligt stor gevinst efter salg.

Dog udtaler Michael Møller til DR, at selvom man tjener mere på aktiehandel med en aktiesparekonto, er det meget små beløb, hvilket du kan læse mere om her. Dette er selvfølgelig fordi det kun er gevinsten fra aktiesalget, som der er forskel på fra almindelig aktiehandel og så til aktiehandel fra aktiesparekonto.

Desuden skal det også her nævnes, at du også vil betale mere skat af de aktier, som stiger i værdi. Dog får du ikke pengene retur fra skat, hvis aktierne falder i værdi.

Aktiehandel, som hjælper markedet og investeringskulturen

I sidste ende er aktiesparekontoen ikke en super nyskabende eller revolutionær idé. Den giver ikke et særligt stort afkast i forhold til blot at investere i aktiehandel, som man altid har gjort. Dog kan det altafgørende loft på kontoen gøre en kæmpe forskel. Hvis loftet hæves, vil aktiesparekonti måske endda blive en essentiel del af aktiehandel i Danmark.

Indtil da anses aktiesparekontoen for en god måde at sætte mere gang i markedet på. Dette er ganske enkelt fordi denne type konto gør det muligt for spirende investorer, som ikke nødvendigvis tør at handle med aktier på nuværende tidspunkt.

Slutteligt er den lavere skat et godt incitament for nervøse investorer, men den gør ikke en stor forskel for de, der har handlet aktier i længere tid.