Sørg for at få styr på økonomien som iværksætter

Som iværksætter bliver du din egen chef. Det er en kæmpe frihed at være selvstændig iværksætter. Man styrer selv sine arbejdstider, man kan tage fri, når der er behov for det, og man får hele udbyttet. Det er spændende, man udvikler sig som menneske og bliver udfordret på helt nye måder. Men det er også hårdt arbejde, og man skal have en fantastisk arbejdsmoral. Man skal desuden have styr på økonomien og skatteregler. Her har vi samlet nogle råd til dig, så du kan få styr på pengene.

Regler for moms

Moms kan være en kompliceret affære, men vi vil prøve at gøre det simpelt. I Danmark betaler vi noget, der hedder salgsmoms på alle varer. Salgsmomsen ligger på 25 procent og det er den, som din virksomhed skal opkræve fra kunder. Der er også noget, der hedder købsmoms. Den er også på 25 procent og bliver tillagt varer, som din virksomhed køber hos en leverandør. Stort set alle firmaer skal registrere sig, med mindre man tjener under 50.000 kroner om året. Så er det nemlig ikke nødvendigt.

Som momsregistreret kan du også trække moms fra varer, som vedrører dit firma. For eksempel hvis du skal have en ny arbejdscomputer, arbejdstøj og telefon. Dog må det aldrig blive anvendt til private gøremål, og det kan resultere i bøder, hvis du ikke laver en klar skillelinje mellem disse.

Hold styr på regnskabet

Som momsregistreret firma skal du holde regnskab, deriblandt for momsen. Der skal opgøres salg af dit/dine produkt(er). Det er tidskrævende arbejde, men med en bogholder kan du gøre det hele meget nemmere. Ansætter du både en bogholder og revisor, har du personer til at indføre og godkende dit regnskab, så du ikke får problemer med SKAT, når dit regnskab skal indberettes.

Har du ikke på stående fod mulighed for at ansætte bogholder og revisor, eller bare en af delene, kan du skaffe dig et elektronisk program, som holder styr på regnskabet for dig. Man kan få en række forskellige programmer for billige beløb om måneden, så du kan komme godt i gang. Du skal selvfølgelig have en revisor til at godkende dit regnskab, men du vil i sidste ende kunne spare penge. Det kræver selvfølgelig, at du selv sætter dig ind i en række regler, men det er også en klar fordel at kende til SKATs regler, så du ved, hvad der skal bogføres og hvordan og hvorledes.

Lad dig ikke skræmme

Hvis du er helt grøn i iværksætteriet, kan alle de skatteregler godt skræmme en væk. Men frygt ej, mange har gjort det før dig, og selvom det til tider kan virke forvirrende, er det ikke umuligt. Det handler om at sætte tid af til at forstå de mange regler, men gør man til gengæld det, er man rigtig godt stillet. Forstår man økonomien bag sit firma, vil man også bedre kunne lægge forretningsstrategier, som på den lange bane kun fører til mere succes. Det er sjovt at blive iværksætter, og det er spændende at se sit firma vokse.