Skal du betale moms af dine spillegevinster?

Her i Danmark har vi en række forskellige måder, vi finansierer vores velfærdssamfund på, og der findes en hel række af afgifter og skatter. Blandt de mange beløb, der er med til at betale for vores sygehuse, skoler, ældrepleje og en lang række andre ting er også moms. Netop moms ser vi nærmere på her, hvor vi også kommer ind på et spørgsmål, som trænger sig på hos stadig flere danskere, nemlig om man skal betale moms af sine spillegevinster.

Men hvad betyder moms egentligt? Faktisk er det slet ikke et ord, men en forkortelse, der er blevet til en slags ord. De fire bogstaver står for meromsætningsafgift, og her er der tale om en afgift til staten, som virksomheder lægger til en vares pris, når de sælger den. På den måde får staten, som jo er os alle sammen, penge i kassen til at anlægge veje, drive børnehaver og sikre at det er gratis eksempelvis at tage en uddannelse eller gå til lægen.

Gevinsten er moms- og skattefri

Nu vender vi tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt man skal betale moms af sine spillegevinster. Det skal man ikke. Her er der ikke tale om en vare, man køber, men et beløb eller en præmie, man vinder. Så kan man tænke, at skat skal man vel betale, men heller ikke det skal man som udgangspunkt betale af sine spillegevinster, for ved godkendte spil og lotterier er man ikke pålagt at betale skat. Når man får sin gevinst udbetalt, er der allerede trukket 15% i afgift til staten, og dermed er de penge, der kommer til udbetaling på ens konto, til fri afbenyttelse.

Hav styr på momsregnskabet i din virksomhed

Der, hvor man skal betale moms er, hvis man har en virksomhed, hvor man indkøber varer og forbrugsstoffer til, og da er det vigtigt at have styr på sit momsregnskab. Hvis man kan se, at man slet ikke kan håndtere det selv, kan man vælge at få en bogholder eller revisor til at lave det for sig, så man selv er fri for det og kan koncentrere sig om det, man er god til, uanset om det er at fremstille håndbyggede cykler, brygge cider eller opdrætte heste.

Moms på varerne i supermarkedet

Herudover er der også moms på varer, vi eksempelvis køber i supermarkedet. Momsen er indregnet i prisen, så man ikke selv skal stå og regne det ud. Sådan er det ikke i alle lande, men for at gøre det let for forbrugerne har man her i landet valgt, at priser altid skal være angivet inklusive moms. Her i Danmark har vi en høj moms på 25% på alle varer, men i mange andre lande er momsen væsentligt lavere, og i eksempelvis England har man slet ikke moms på meget nødvendige ting som bleer og andet udstyr til børn.

Fra tid til anden genopstår debatten om differentieret moms, som betyder at have forskellig moms på forskellige varer. På den måde vil man for eksempel kunne have en høj moms på usunde fødevarer og mindre eller slet ingen på sunde varer og på den måde øge folkesundheden. Kritikere mener dog, at det i praksis er umuligt, og i skrivende stund ser differentieret moms i Danmark da også ud til at have lange udsigter.