Introduktion til aktiehandel

De senere år er mange nye investorer kommet ind på aktiemarkedet. Mange har opdaget, at aktier kan være et fordelagtigt sted at placere sine penge og måske endda opnå en fortjeneste, også kaldet afkast. Hvis du også gerne vil i gang med at handle med aktier, så læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du kommer i gang.

Aktiehandel er ikke et spil, og når man handler med aktier, skal man være klar over, at man nok kan tjene penge, men at der også er en risiko for at tabe penge. Inden man kaster sig ud i at købe aktier, bør man derfor overveje, hvor risikovillig man er, og hvor meget man kan tåle at tabe. Som tommelfingerregel kan man sige, at man ikke skal investere penge, man ikke kan tåle at miste. Det er også vigtigt at påpege, at man aldrig bør låne penge til at købe aktier for, netop på grund af den risiko der er, ved at investere.

Hvorfor handle med aktier?

Formålet med aktiehandel er at placere sine penge et sted, hvor de som udgangspunkt vil blive til flere eller i det mindste ikke blive mindre værd. Aktiehandel kan være et alternativ til at have penge stående i banken, hvor ens formue kan vokse, hvis man vel at mærke får renter af pengene. I tider, hvor bankerne tilbyder en lav, ingen eller endda negativ rente kan det være en mulighed at investere i aktier i stedet for at sætte pengene i banken, hvor de stille og roligt mister deres værdi.

Typer af depoter

Grundlæggende kan man tale om investering for frie midler eller til pension. Når man investerer med frie midler, betyder det, at man kan købe og sælge aktier og frit trække eventuelle gevinster ud og bruge til andre ting. Er der tale om investering på et pensionsdepot kan pengene som udgangspunkt ikke trækkes ud, før man når det forudbestemte udbetalingstidspunkt, nemlig pensionsalderen. Det kan dog lade sig gøre, men at hæve penge fra sit pensionsdepot før tid er forbundet med en meget høj skattesats og bør derfor kun overvejes i yderste nødstilfælde.

Aktiehandel er forbundet med risiko

I mange af livets forhold, og i særdeleshed når det gælder investeringer, er det tilrådeligt at sprede sin risiko, populært sagt ikke at have alle æggene i én kurv. Derfor bør man ikke have alle sine penge placeret i et enkelt selskab, for hvis selskabet klarer sig dårligt eller endda går konkurs, er alle pengene tabt. Man kan altså med fordel vælge at fordele det beløb, man vil købe aktier for på et antal forskellige selskaber, således at hvis et klarer sig dårligt er der måske et andet, der klarer sig godt.

Når man vil sprede sin risiko, kan det være en mulighed både at købe danske aktier og udenlandske. Herudover er det også en god idé at sprede sig over flere sektorer, altså investeringsområder. Man kan for eksempel vælge både at købe bankaktier, mineaktier, techaktier osv.

Kurtage

Det er ikke gratis at handle med aktier, og hver gang du køber eller sælger, skal du betale kurtage af din handel. Kurtage er en slags gebyr, din handelsplatform opkræver for at behandle din ordre. Herudover opkræver mange banker og handelsplatforme et årligt depotgebyr.

Kurtage er som oftest en procentsats af dit køb eller salg, men de fleste banker og handelsplatforme opererer med en minimumskurtage. Hvis din handelsplatform eksempelvis tager 29 kr. i minimumskurtage, betaler du 29 kr. for at handle, uanset om du køber aktier for 100 kr. eller 3.000 kr. Netop derfor bør man ikke købe for alt for små beløb men i stedet spare sammen på sit depot eller bankkonto og handle, når man har eksempelvis 5.000 kr. eller mere at købe for, da kurtagen ellers æder for meget af din formue.

Her kan du handle med aktier

De fleste banker tilbyder også investeringsløsninger, og er du kunde i en af de store universalbanker kan du vælge at oprette et aktiedepot der. Du kan dog også vælge at køre dine investeringer helt adskilt fra din bank og benytte eksempelvis Nordnet eller Saxo Investor som mange danskere benytter. Kurtagen varierer fra den ene udbyder til den anden, og det samt brugervenlighed og kundetilfredshed og udbuddet af produkter kan være faktorer, der kan være værd at overveje, når du skal vælge, hvor du vil handle. Et godt tip er at vælge en dansk platform, da du her har større gennemsigtighed og desuden er sikker på, at platformen er under opsyn af Finanstilsynet, så alt går rigtigt til.

Der er ikke noget i vejen for at have flere depoter, og her kan du eksempelvis vælge Nordnet til canadiske aktier, da kurtagen her er lavere end eksempelvis Saxo, og Saxo eller Nordea til de øvrige og på den måde spare lidt på kurtagen. For overblikkets skyld kan det dog også være en fordel at have alle sine investeringer samlet på den samme platform.

En af fordelene ved at handle gennem sin bank er, at du her kan få rådgivning til dine investeringer og endda hyre dem til at investere for dig. Det sidste er dog forbundet med høje omkostninger, og du er ikke garanteret et højere afkast, end du selv kan lave.

Du kan dog også selv søge inspiration til dine investeringer og lære om aktiehandel og markedet på forskellige platforme på nettet. Her kan du vælge at købe abonnement hos en tjeneste, der tilbyder analyser og tips eller du kan benytte debatfora, hvor andre investorer hjælper hinanden og diskuterer marked og aktier.

Kom i gang med at handle

For at komme i gang med at handle med aktier skal du oprette et depot. Det kan du som oftest selv gøre i din netbank eller på de uafhængige handelsplatforme. Når du er blevet godkendt, skal du overføre penge fra din bankkonto, som du herefter kan købe aktier for.

Sådan køber du en aktie

Aktiehandel fungerer på den måde, at der skal være aktier til salg for at man kan købe. Man vælger selv, hvilken pris man ønsker at købe eller sælge for, og for at købe eller sælge til en given pris kræver det, at der er nogen der er villig til at købe eller sælge til netop den pris. Det er altså ikke en institution eller butik, du køber af, men andre investorer.

På din handelsplatform går du til det selskab, du vil købe aktier i, for eksempel Vestas, som du kan læse mere om her, og her skal du trykke på købsknappen. Først skal du vælge, hvor mange aktier du vil købe og hvilket af dine depoter, du ønsker at handle på. Nu kan du vælge mellem markedskurs eller limitkurs.

Hvis du vælger markedskurs, får du aktierne til den billigste pris, som nogen ønsker at sælge for lige nu, og da eksekveres ordren med det samme.

Ønsker du at købe aktien til en bestemt kurs, angiver du, hvilken kurs du maksimalt ønsker at købe til. Hvis der er en sælger, der er villig til at sælge for den kurs, du ønsker at købe for, går ordren straks igennem, og ellers ligger din ordre og venter til nogen eventuelt vil sælge for din pris. På nogle handelsplatforme annulleres alle ordrer ved handelsdagens afslutning, mens man hos andre kan vælge, hvor længe ordren skal være i markedet.

Hvis du køber udenlandske aktier, skal du være opmærksom på, at kurtagen kan være højere end ved danske aktier, og herudover skal du også påregne et gebyr for valutaveksling.

Sådan sælger du en aktie

Når du vil sælge aktier, skal du i dit depot gå til det selskab, du ønsker at sælge og tryk på salgsknappen. Også ved salg kan du vælge, om du vil sælge dine aktier til den højeste pris, nogen er villig til at betale netop nu eller kun sælge til en bestemt pris.

Hvis du har besluttet, at du vil sælge en aktie, for eksempel Jyske Bank, som du kan læse mere om her, når den når en bestemt kurs, kan du lave en profithjemtagningsordre. Her angiver du, hvilken pris eller procentsats, aktien skal sælges til, når den når derop.

Du kan også vælge en flydende stoploss som kan betegnes som en slags modhage, således at aktien kan stige uendeligt, men til enhver tid kun falde så meget, som du har besluttet den må, hvor den så vil blive solgt.