Hvad er likviditetsgrad

Når du undersøger en virksomheds betalingsevne, vil du helt sikkert støde på nøgletallet likviditetsgrad. Likviditetsgraden er en god indikation på virksomhedens evne til at kunne betale dens kortfristede gæld ved at omsætte aktiver til kontanter. Dette nøgletal er godt at holde øje med i sammenhæng med andre økonomiske beregninger for at kunne forudse mulige udfordringer for virksomheden. Likviditetsgraden er derfor en udmærket måde at få indsigt i virksomhedens finansielle sundhed og effektivitet for både firmaet selv og dens eksterne kreditorer.

Hvad skal du bruge likviditetsgraden til?

Som virksomhedsejer er likviditetsgraden en utrolig nyttig beregning for at kunne få et indblik i din virksomheds likviditet og dens mulighed for at kunne betale dine kortfristede gældsposter. Derfor er det også et fremragende nøgletal at kunne vise frem til dine potentielle samarbejdspartnere. Da det fortæller meget om din virksomheds økonomi og finansielle stabilitet, bør du som virksomhedsejer tage likviditetsgraden i betragtning, når du viser dit regnskab frem. 

For mulige investorer er en virksomheds likviditet en helt essentiel faktor, når der laves en risikovurdering ved at låne penge. Da nøgletallet bruges til at signalere en virksomheds kreditværdighed og dens sundhed, er det især vigtigt at tage i betragtning, når man søger et virksomhedslån i Danmark. Da låneudbyderne gerne vil løbe en så lille risiko som muligt, vil de især i perioder med økonomiske udsving foretrække virksomheder med en robust likviditetsgrad. Disse virksomheder vil nemlig have en større mulighed for at kunne opfylde deres låneforpligtelser. Derfor er det som virksomhed en god idé at forbedre sin likviditet, hvis den ikke er tilstrækkelig inden for en given periode.

Likviditetsgrad formel

Likviditetsgraden er forholdet mellem virksomhedens omsætningsaktiver og den kortfristede gæld. Når du kender disse to tal i dit regnskab, vil du kunne beregne din virksomheds likviditetsgrad. 

Likviditetsgraden beregnes som: (omsætningsaktiver/kortfristet gæld)*100.

Når du har foretaget din beregning, vil du nu kunne danne dig et indtryk af virksomhedens mulighed for at kunne betale dens kortfristede gæld i løbet af et år. Denne beregning er nyttig for dig som virksomhedsejer for at danne dig et overblik over din virksomheds økonomiske situation og kunne handle ud fra din nye viden om dine mulige udfordringer. En sund likviditetsgrad er også en god indikator for mulige investorer om, at de kan regne med, at din virksomhed vil kunne håndtere fremtidige gældsmæssige forpligtelser.

Beregner

Likviditetsgraden beregnes i procent og kan senere hen bruges til at lægge et likviditetsbudget. Der skelnes dog hovedsageligt mellem to forskellige beregninger af likviditetsgraden. Disse to beregninger kaldes “quick ratio” og “current ratio” og kan begge være brugbare dine analyser. Man beregner “quick ratio” ved at tage omsætningsaktiver eksklusive varelageret og derefter divideret med den kortfristede gæld. Derimod når man beregner “current ratio”, beregnes omsætningsaktiverne divideret med virksomhedens kortfristede gæld. 

Det kan være svært at gennemskue, hvilket nøgletal det giver bedst mening at beregne, men de har dog deres forskelle i praksis. “Current ratio” giver udtryk for virksomhedens mulighed for at kunne betale dens kortfristede gæld og forpligtelser inden for et år. “Quick ratio” viser derimod, hvor stor en del af virksomhedens aktiver, der hurtigt kan omdannes til likvide midler for at kunne betale årets gældsforpligtelser. Om likviditetsgraden skal beregnes på den ene eller anden måde afhænger af varelageret omsætningshastighed. Hvis dit varelager bliver omsat mange gange på et år, kan du med god grund anvende “current ratio”. Men hvis dit varelager derimod er mindre likvidt, eller du har brug for øjeblikkelig likviditet med din virksomheds kontanter, bør du prioritere at bruge “quick ratio”.

Lav et likviditetsbudget

Ved at lave et likviditetsbudget kan du danne dig et større overblik over virksomhedens likviditet. Det er et godt finansielt værktøj til at vise virksomhedens tilgængelige likvide midler og budgetterede pengestrøm i løbet af en bestemt regnskabsperiode. Det gør det derfor mere overskueligt at se, hvornår virksomheden har bedst likviditet, og hvornår den ikke har den ønskede likviditet.

Der er to forskellige metoder, du kan bruge til at lægge dit budget, nemlig beholdningsforskydningsmodellen og ind- og udbetalingsmodellen. Lægger du dit budget efter beholdningsforskydningsmodellen, bliver der taget udgangspunkt i dit indtjeningsbidrag. Dit indtjeningsbidrag beregnes efter variable omkostninger er fratrukket, men før faste omkostninger bliver fratrukket. Ved denne model kan du derfor tydeligt se de beholdningsmæssige forsyninger på balancen illustreret. Hvis du i stedet anvender ind- og udbetalingsmodellen, vil du kunne se, om der er et positivt eller negativt cashflow i løbet af en bestemt periode. Denne model kræver dog, at du opstiller alle dine indbetalinger og udbetalinger for perioden. Den sidstnævnte metode kan især benyttes, hvis du oplever store sving i salget, eller hvis du deler året op i korte perioder forretningsmæssigt.

Hvornår har du en god likviditetsgrad?

En god likviditetsgrad skal som en tommelfingerregel være mellem 150% og 200%. Hvis du derimod har et tal, der er under 100%, vil det være utilfredsstillende. Hvis din likviditetsgrad er risikabelt lav for investorer, vil kunne blive nødsaget til selv at skulle indskyde kapital i virksomheden for at kunne betale dine forpligtelser.

Hvis du vil forbedre din nuværende likviditetsgrad, er der flere forskellige metoder, du kan tage i brug. Du kan nedbringe dit varelager, få betalt dine kortfristede passiver og få hurtigere faktureret fra dine kunder, så du hurtigere kan få indbetaling af penge til din virksomhed.

Der er ofte flere spørgsmål, der optræder næsten hver gang, når det kommer til likviditetsgraden. Her er nogle af de oftest stillede spørgsmål.

Oftest stillede spørgsmål

Hvad er likviditetsgrad?

Likviditetsgraden er et nøgletal, der giver udtryk for en virksomheds mulighed for at kunne betale dens kortfristede gældsforpligtelser. Det giver derfor indsigt i, hvor let kontanter og beholdninger kan omsættes.

Hvad skal en likviditetsgrad ligge på?

Hvis en likviditetsgrad skal være på et tilfredsstillende niveau, skal den være mellem 150% og 200%. Hvis den ligger under 100%, er det kritisk lavt, og du vil blive nødt til at skære ned på omkostningerne i virksomheden.

Hvordan regner man likviditetsgrad?

Man beregner likviditetsgraden ved at tage virksomhedens omsætningsaktiver og dividere dens kortfristede gæld. Derefter ganger man tallet med 100, så man får et procenttal, der giver udtryk for virksomhedens likviditet.