Det hjælper både økonomi og miljø, når man anvender overskudsstrøm til varme i stedet for videresalg, og siden solpanelerne blev en succes, er der kommet fornyet interesse for vedvarende energi.
Efterspørgsel påvirker producenterne, og der er kommet meget mere effektiv teknologi på markedet, når det kommer til varmepumper. Blandt disse er den nye luft til vand varmepumpe.
Den nye mærkningsordning
I 2012 indførte EU en ny mærkningsordning af varmepumper, så det blev lettere at forstå effektiviteten – denne mærkning er den samme som på andre hvidevare, hvor A+++ er den højeste værdi.
Det har givet producenterne noget at stræbe efter og resulterede i, at der er kommet meget ny teknologi på markedet, der kan leve op til de højeste standarder. Så i dag er det muligt at få en varmepumpe, der er mærket A+++.
Når du leder efter en varmepumpe, skal du se efter SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) værdien. Det er lige meget, om du kigger efter på en luft til luft, luft til vand eller jordvarmepumpe.
Det bedste, du kan få dig, er en A+++ varmepumpe, der leverer en SCOP på over 5. Hvis der er tale om luft til luft eller luft til vand, skal du dog sikre dig, at din varmepumpe er bygget til det nordiske vejr – det dur trods alt ikke, at din varmepumpe fryser til om vinteren.
Hvordan får du tilskud på varmepumper?
Tilskud kommer an på, om du har en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe, eller en jordvarmepumpe.
Kravet for at få tilskud til en ny luft til luft varmepumpe er egentlig bare, at energimærket er gyldigt. Man skal dog siden d. 15/08/19 være opmærksom på den nominelle varmekapacitet, ens nye varmepumpe har. Hvis denne er under 4,0 kW, er det en ”lille” varmepumpe, og således får man et lavere tilskud. Det omvendte gælder selvfølgelig for en ”større” varmepumpe på over 4,0 kW.
Det anbefales, at man spørger sin VVS’er varmepumpeforhandler til råds om den nominelle varmekapacitet på varmepumpen.
Tilskud til luft til vand og jordvarmepumper
Når det kommer til luft til vand og jordvarmepumper, er der 2 ordninger, du kan søge tilskud til.
Den første er Energispareordningen, der slutter ved udgangen af 2020. Energispareordningen giver tilskudsgodkendelse indenfor 24 timer, og selvom tilskuddet er lavere, kan du stadig få håndværkerfradrag. Hvis ikke tilskudssagen er afsluttet og indsendt senest den 5. december 2020, vil tilskuddet dog automatisk gå tabt.
Den anden ordning er Bygningspuljen. Hos Bygningspuljen er tilskuddene højere, men behandlingstiden på ansøgningerne er længere. Det er med et tilskud fra Bygningspuljen ikke muligt at få håndværkerfradrag, og der er, modsat hos Energispareordningen, ikke noget tilskud at modtage, når man selv køber varmepumpen.
Hvordan søger du tilskud til din varmepumpe?
Det kan være svært at overskue, hvordan man søger tilskud til varmepumper. Heldigvis er der mange sider på nettet, der kan tage dig i hånden og lede dig igennem processen.
Hvis du er i tvivl, kan du altid konsultere din varmepumpeforhandler.